Een hart onder de riem
Beste parochianen en vrienden van de Obrecht,
Wij allen ervaren momenteel een wereld in uiterste verwarring en gegronde vrees. Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe Corona virus, slaat om zich heen en maakt vele besmettingen en soms dodelijke slachtoffers wereldwijd. Overheden en kerken hebben terecht vergaande maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van Corona. Dit heeft grote gevolgen voor ons allemaal.
Zoals u leest in de Obrecht-info en op onze website, worden er deze week geen activiteiten in parochieel verband gehouden. Naast de vieringen, zullen ook vergaderingen, koorrepetities en andere groepsbijeenkomsten worden opgeschort. Ook de Stille Omgang vindt geen doorgang dit jaar. Vrijdag zullen we opnieuw bekijken wat verstandig is voor de weken die gaan komen. De uitkomst hiervan zullen we met u goed communiceren. Conform de richtlijnen van de Overheid probeer ik het persoonlijk contact met (kwetsbare) ouderen te vermijden. Ik hoop dat u mijn handelswijze in deze kunt begrijpen. In voorkomende noodsituaties kunt u mij bereiken op 06-54716091.
De evangelie lezing van deze zondag brengt ons naar een bijzondere ontmoeting tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron van Jacob. In de wijze waarop Jezus met haar omgaat openbaart Hij haar zijn naam. De naam Jezus betekent immers: de Heer is redding. Wie hiervoor openstaat, zich door Jezus laat raken, en de vrouw overkomt dit vandaag, wordt zelf een redder.
Zij laat haar lege waterkruik in de steek en gaat naar dorp om anderen te laten delen in haar kennis van Jezus. Nu ligt ‘kennen’ in het Evangelie van Johannes eerder op het niveau van ‘beminnen’, van liefhebben. Haar ervaring van het moment dat Jezus haar liefhad, kan zij eenvoudigweg niet voor zichzelf bewaren. De lege kruik symboliseert de leegte van haar leven.
Een leven dat geen water verdient om na het drinken daarvan weer dorst te krijgen, maar een leven dat verlangt naar het levende water dat Jezus haar geven zal. Kort samengevat: ga naar Jezus onze Bron en wees zelf voor anderen ook een bron. Een bron van sterkte en bemoediging. Zeker in deze zware tijden. In verbondenheid groet ik u hartelijk,
Jacques Quadvlieg, pastoor