Kruisweg in het licht – adopteer een statie
Het interieur van onze Rozenkranskerk, de Obrechtkerk, kent belangrijke kunstwerken van zowel de generatie van vóór 1920 zoals van Willem Mengelberg en Kees Dunselman als van de vernieuwende kunstenaars van tussen de twee wereldoorlogen.
De veertien kruiswegstaties van de Obrechtkerk werden omstreeks 1915 door Kees Dunselman vervaardigd.
De gebroeders Jan en Kees Dunselman genoten grote faam als specialisten van de Kruisweg. Jan Dunselman zette daarvoor de toon met zijn werk in de Nicolaasbasiliek van Amsterdam (1891-1898). Voor zowel Jan als Kees gold de historieschilderkunst als fundament van hun kruiswegen. Hierbij was het de bedoeling dat je een ‘historische’ gebeurtenis met overtuiging weergaf in de hoofdpersonen, de omstanders, in hun uitdossing, enscenering én met al hun emoties. Zo werden de gelovigen vanuit geloof en gevoel aangesproken zich verenigend met de lijdende Christus.
Zo werd ook het Bijbelse Jeruzalem, de Via Dolorosa, middels de kruiswegstaties in de eigen kerk present gesteld.
Vergeleken met wat zijn broer doet, heeft Kees in de Obrechtkerk gekozen voor een meer sobere uitwerking. Dit alles viel samen met de regels van de Beuroner school. Juist het achterwege laten van een uitgewerkte achtergrond is hierbij een kenmerkend detail.
Deze prachtige kruisweg verdient in de Obrechtkerk een verantwoord en professioneel lichtplan. Zeker tijdens de dagen dat de zon niet zo uitbundig schijnt wordt het ontbreken ervan als een gemis beschouwd. Als pastoor van de Obrechtkerk steun ik van harte het initiatief van het Parochiebestuur om hierin te voorzien. De kosten voor dit bijzondere project bedragen ruim 15.000 euro. Het moet echter een project worden dat wij gemeenschappelijk willen dragen. Daarom is iedere bijdrage van harte welkom.
Jacques Quadvlieg, pastoor
Hoe kunt u uw licht op de staties laten schijnen?
Voor 1.100 euro kunt u ‘ter nagedachtenis van….’ de aanlichting van een van de veertien staties financieren. Dat kan anoniem of met naam en toenaam. Achter in de kerk zal een ‘In memoriam-bord’ komen met daarop per statie de naam van degene ter wier nagedachtenis de statie wordt gefinancierd. Wilt u dat niet, dan houden we het anoniem met de letters N.N.
Wat moet u doen om mee te doen?
Laat uw naam, e-mailadres en telefoonnummer en eventuele voorkeur voor een of meer van de staties achter op vrienden@obrechtkerk.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Wij kijken met belangstelling uit naar uw reactie.
Hartelijke groet
René Clumpkens en Virginie Heukensfeldt Jansen, parochiebestuur