Kerk zonder samenkomst
Vanaf het eerste tijdstip waarop door de overheid (op basis van de adviezen van het RIVM) en de Nederlandse bisschoppen (daarop mede gebaseerd) beleid is uitgevaardigd over de maatregelen rondom het corona virus heeft het parochiebestuur dit beleid gevolgd en ten uitvoer gelegd. Het bestuur is daarin zelfs verder gegaan dan voorgeschreven (tot de aanscherping van afgelopen week) door geen publieke missen door de week toe te staan en door de kerk niet (beperkt) open te stellen voor het aansteken van een kaars of voor gebed. Dit tot teleurstelling van sommige parochianen. Voor die teleurstelling heeft het bestuur vanzelfsprekend begrip. Ook het bestuur betreurt dat juist nu de kerk gesloten blijft.
Desalniettemin heeft het bestuur geen reden gezien om van het gekozen beleid af te wijken en wel om de volgende reden.
Om de kerk op enkele tijdstippen in de week open te stellen zijn per keer enkele vrijwilligers nodig. De Obrechtparochie beschikt over een grote groep enthousiaste vrijwilligers maar de realiteit is dat daaronder vele ouderen zijn begrepen die alleen al vanwege de bereikte leeftijd tot de groep mensen worden gerekend voor wie een verhoogd risico geldt. Niet uit te sluiten is dat ook onder degenen die niet vanwege de bereikte leeftijd in de risicogroep vallen, personen zijn begrepen voor wie een verhoogd risico geldt. En zelfs als men niet tot de risicogroep behoort, is het devies vanwege de overheid en de bisschoppen om de gezondheidsregels strikt na te leven en zeer terughoudend te zijn in het intermenselijk contact. Elders op deze site kunt u lezen welke initiatieven zijn ontplooid op het gebied van Eucharistievieringen en andere activiteiten via televisie en internet. Het is voor velen waarschijnlijk een schamel alternatief maar hopelijk is het in deze tijden toch een bron van saamhorigheid en troost.
Indien zich onverhoopt een mogelijkheid aandient om binnen de grenzen van het geldende overheidsbeleid en het beleid van de bisschoppen (waaronder: niet meer dan 3 personen tegelijk in een ruimte, ten minste 1,5 meter afstand) toch tot een beperkte, veilige opening van de kerk over te gaan voor het opsteken van een kaars of voor gebed, zal het bestuur dat via de website bekend maken.
Het bestuur wil op deze plaats onderstrepen dat steun aan alleenstaanden en ouderen juist in deze tijd extra nodig is. Daarom wordt zo veel mogelijk geprobeerd contact te leggen met de personen die dit betreft.
Aan het bestuur is ook gevraagd of het mogelijk is de kerk (beperkt) open te stellen voor de inzameling voor de Voedselbank. De Voedselbank laat weten met de actie ‘Hamsterdammers’ een op de huidige situatie afgestemde inzameling te zijn gestart. Kijk voor meer informatie op https://amsterdam.voedselbank.org/kom-in-actie/doneren/ . Het is dus niet mogelijk om producten in de kerk achter te laten.
Ook de jaarlijkse collecte voor de Vastenactie vindt geen doorgang. Vastenactie vraagt dit jaar aandacht voor projecten rondom beroepsonderwijs en ondernemerschap.
De organisatie laat weten dat behalve dat er niet gecollecteerd kan worden, bijna alle campagneactiviteiten stil liggen.
Vastenactie wil ervoor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden hiervan niet de dupe worden en dat projecten doorgaan. Directeur Peter van Hoof spreekt de hoop uit dat onze harten uit blijven gaan naar de ander, dichtbij en veraf, ondanks onze huidige grote en kleine problemen.
Hij vraagt alle kerkleden om hun voorgenomen bijdrage aan de collecte over te maken op bankrekeningnummer NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie of online via de website.
Parochiebestuur Obrechtkerk, maart 2020